Humuslaag

1; De humuslaag is de laag direct onder het oppervlak. Humus is enorm belangrijk. Heel extreem: geen humuslaag geeft verstuiving van grond en uiteindelijk woestijnvorming. Niets heeft meer houvast om op te groeien. In de humuslaag leven micro organismen, wormen, kevers, schimmels, etc.  Het is de laag waar de planten via hun wortels  mineralen opnemen en waar het bodemleven wordt gevoed. Dit voeden gebeurt oa. door vertering van stoffen die vanaf het oppervlakte naar beneden worden getrokken.  Kooldioxide (CO2)-  verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde -wordt door middel van fotosynthese ( de 'ademhaling' van de plant) uit de lucht gehaald. Koolstof (C) wordt als bouwsteen voor blad en wortels gebruikt en zuurstof (O2) wordt afgegeven. Wanneer de plant doodgaat wordt de koolstof (C) in de bodem opgeslagen. Een gezonde bodem en een rijk bodemleven is daarbij essentieel, het vergroot de opnamecapaciteit! 

Hoe bouw je een goede humuslaag op?

  • Voeg organische mest toe. Bv. stalmest (gecomposteerd of gefermenteerd in de vorm van bokashi).
  • Laat af en toe je land klepelen en laat het versnipperde gras als voeding voor de bodem liggen
  • Gebruik natuurlijke bodemverbeteraars  zoals lavameel, steengruis, schelpengrit, kleimineralen waardoor het gras in een rustig tempo kan groeien en daarmee ook de wortel in de bodem. Kunstmest jaagt het gras op maar de wortelvorming blijft ver achter.
  • Laat de wei niet kort afgrazen. Wanneer de bodem niet meer is bedekt droogt deze uit. Hiermee verstoor je het bodemleven.
  • Weinig tot geen grondbewerking, niet ploegen. Hiermee verstoor je de bodem.

Wat is het voordeel van een goede humuslaag?

Regen en voeding wordt door de humuslaag beter opgenomen én vast gehouden.  Hiermee voorkom je te droge of juist te natte weide's. Een gezonde bodem geeft balans in alles wat er groeit en bloeit in je weide. Onderstaande foto is een voorbeeld van een weiland met zware zeeklei als bodem. Zeeklei heeft de neiging dicht te slempen waardoor er weinig lucht in de bodem kan komen. De paardenbloemen helpen hierbij het evenwicht te herstellen. Hun penwortels dringen diep in de humuslaag waardoor er als het ware gaten worden geboord in de zware bodem. Hoezo onkruid??! 

In onderstaande korte video kun je zien hoe je zelf je bodem kunt beoordelen. Wat je trouwens niet ziet is actief bodemleven. Neem dit wel mee in je beoordeling over de kwaliteit van de humuslaag. Kijk ook goed naar welke planten en kruiden er groeien. Dit geeft een duidelijke aanwijzing om te bepalen wat jouw bodem nodig heeft.

 

© 2018 - 2022 Natuurlijk Puur | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel