Een gezond bodemleven; micro-organismen

Micro-organismen zijn organismen die te klein zijn om met het blote oog waar te nemen. Ze zijn overal in en om ons heen. Bekende zijn de eencelligen zoals bacteriën, algen, protozoa zoals de amoeben en schimmels en de gisten. Micro-organismen die een gunstige werking hebben op bijvoorbeeld planten ( of op onze darmflora ), worden probiotica genoemd. Ik beperk me even tot het bodemleven. Maar precies hetzelfde geldt voor de micro-organismen in onze darmflora*. Ze houden de bodem gezond, waardoor planten veel efficiënter hun energie benutten. Dit resulteert in een snellere groei en grotere, gezonde planten. Micro-organismen zijn essentieel voor het gezond houden van de bodem.

*Micro-organismen in de darmflora ( probiotica) zorgen voor de vertering van voedsel. Hoe gezonder deze flora, hoe beter voedsel kan worden benut. Dit resulteert in  optimale benutting van voedingsstoffen, efficiente opname van energie, een sneller herstel en is goed voor de gezondheid van mens en dier. Zie hiervoor onze Bokashi's

Wat doen micro-organismen?

Rottingsbacteriën houden zich bezig met vertering, het afbreken van dode plantenresten. Hierdoor worden er voedingsstoffen aangemaakt voor de plant. Zo zetten stikstof om in nitraat, of zorgen ze ervoor dat er fosfaat en kalium beschikbaar komt voor de plant. Weer andere bacteriën houden zich bezig met de afbraak van giftige stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen en zware metalen. Rotting vindt plaats door verteren/composteren ( met zuurstof) of door fermenteren (geen zuurstof).

Bodemdiversiteit

Een gezonde bodemdiversiteit is belangrijk. Hiermee voorkom je dat er een aantal stammen de overhand krijgen en schade aan gewassen toebrengen. Micro-organismen zijn net mensen. Je hebt positivo's, negativo's en meelopers. Meelopers passen zich aan aan de meerderheid. Dus wanneer er meer positivo's zijn sluiten de meelopers zich bij hen aan waardoor er een goede vertering ontstaat. Bij teveel negativo's sluiten de meelopers zich bij hen aan waardoor er rotting ontstaat. Dat stinkt.  Door het toevoegen van effectieve micro-organismen of multitask kun je de balans weer laten doorslaan naar positief en de bodem (of composthoop, potstal, darmflora) gezond houden. Als er voldoende nuttige micro-organismen in de bodem aanwezig zijn, hebben schadelijke bacteriën en schimmels minder kans om zich te ontwikkelen. Dit is iets totaal anders dan het toedienen van gif ( of antibiotica). Dit dood alles!

Gezonde bodem

Een gezonde bodem is  rijk aan organisch materiaal en humus ten behoeve van bacteriën, schimmels en enzymen. Door een gezonde bodem te creëren zullen deze microben optimaal samenwerken om een zo gunstig mogelijk klimaat voor de planten te scheppen.  Hoe bewerkstellig je dit?

  • Voeg voldoende organisch materiaal toe
  • Gebruik geen gif of kunstmatige bodemverbeteraars als kunstmest maar natuurlijke bodemverbeteraars
  • Gebruik geen onverteerde rotte gier ( in of over het land) maar gecomposteerde of gefermenteerde stalmest.
  • Voeg effectieve micro-organismen toe ( de positivo's), of via de stalmest of rechtstreeks om meelopers om te buigen naar positieve effectieve micro-organismen
  • Geen pas ontwormde paarden in de wei laten lopen
© 2018 - 2022 Natuurlijk Puur | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel