Toevoegen van bodemverbeteraars

De eerste vraag hierbij van belang  is:

Wil ik mijn land verarmen of juist verrijken? Dit klinkt misschien onlogisch maar voor de paardenwei is deze vraag essentieel. Door de wei te verrijken stimuleer je de grasgroei. En gras duwt kruiden weg omdat kruiden juist beter gedijen bij een schrale bodem. M.a.w. wil je veel gras of wil je juist een schrale wei met meer kruiden? Of wellicht een combinatie door een strook te gebruiken voor kruiden?

Wanneer je kiest voor verarmen doe je niks en zet je er grazers op. Er vanuitgaande dat je de wei minstens in balans wilt houden, dus dat toevoegen van voedingsstoffen en het gebruik van voeding met elkaar het hoofddoel is.

Dan zijn de volgende vragen belangrijk: uit welke grondsoort bestaat je bodem?  En beschikt je bodem over een dikke humuslaag?  En welke planten of grassen staan er nu in je wei? Is er een dominante soort (wat duidt op disbalans waardoor de natuur werkt aan herstel)?

Wanneer gebruik je lava?

Lavagruis is eigenlijk altijd goed om je bodem te voeden. Lava is enorm vruchtbaar en bevat veel mineralen. Lavameel kan ook mits met de hand uit gestrooid want het stuift énorm wanneer je dit in een kunstmeststrooier doet. Lavameel (Actimin en Vulkamin) kun je uitstekend in de (pot)stal gebruiken voor het indrogen en daarna via de stalmest alsnog op het land verspreiden. Wij leveren 2 soorten: Vulkamin en Eifellava. Hoe jonger de lava hoe vruchtbaarder/actiever/ energetisch geladener. Onderaan de pagina vind je het overzicht welke soort zich waar bevindt. Voorbeelden gebruik lava zie hier

Wanneer voeg je kleimineralen toe? 

Kleimineralen zijn bijna altijd overbodig wanneer je bodem al uit klei bestaat. Dus bij veen- en zandbodems zou ik voor kleimineralen kiezen. Kleimineralen bestaan uit laagjes. Hierdoor wordt vocht goed opgenomen én vastgehouden. Dus gebruik kleimineralen wanneer je bodem snel te nat of juist snel te droog is. 

Wanneer zeeschelpengrit?

Zeeschelpen bestaan uit kalk. Kalk zet je in wanneer de grond te zuur is. Dit herken je aan bv. veel mos en boterbloemen. Grond verzuurt bijvoorbeeld door extreme regen.

Kalk zorgt voor het luchtiger maken van de bodem. Kalk knipt als het ware de verschillende stukjes aarde van elkaar, waardoor de bodem een betere structuur krijgt. Door deze betere structuur in de bodem wordt de bodem luchtiger, dat betekent meer zuurstof in de bodem. Zuurstof in een bodem is belangrijk voor een goede plantengroei. Doordat de bodem luchtiger is kunnen planten beter wortelen. Tevens zal er door de betere structuur meer regenwater worden opgenomen door de bodem.

Kalk deelt bodemstukjes in meerdere stukken, dat doet het ook met humus. Humus zijn dode plantenresten. Dit zijn over het algemeen vrij grote stukken. Doordat het kalk deze stukken deelt, zitten er minder grote stukken in de bodem. Tevens zorgt de deling ervoor dat een plant de voedingstoffen die nog in humus zitten, beter op kan nemen. Het oppervlak van de deeltjes humus vermeerdert zich namelijk; daardoor zijn er voor de plant meerde kanten waaruit de plant voedingstoffen uit de humus kan halen. In de humus zitten nog voedingstoffen die de dode planten hadden opgeslagen voordat ze af zijn gestorven. Deze voedingstoffen kan een levende plant vervolgens opnemen.

Het tempo van verzuren is afhankelijk van de grondsoort, zo verzuurt zware klei veel minder snel dan zand. Het is dus belangrijk eerst te bepalen uit welke grondsoort de bodem bestaat.   Hoe hoger de pH-waarde, hoe lager de zuurgraad. Een grondmonster kun je laten nemen, maar er zijn ook zelftests te koop. Door kalk te strooien wordt mosgroei minder. Ook onkruid ( boterbloemen) groeit harder bij een verzuurde grond. Door de Ph-waarde op peil te houden, wordt dus niet alleen de grond gezonder, ook wordt mos en onkruid tegengegaan.  Kalk uit zeeschelpen wordt heel rustig door de bodem opgenomen. Hierdoor kan de Ph waarde zich rustig aanpassen, dit itt het snel oplosbare gangbare product. De dieren kunnen veilig de wei op ook al ligt er zeeschelpengrit. Naast schelpengrit zorgt ook humus voor een stabielere Ph-waarde. 

Wanneer compost of bokashi?

​Eigenlijk altijd. Je geeft altijd terug aan de bodem wat je er jaarlijks uithaalt. Goede compost of bokashi is een kadootje voor de bodem. Meer over zelf composteren of bokashi maken vind je hier.

Wanneer micro-organismen?

Micro-organismen kun je toevoegen via de compost/bokashi of rechtstreeks. Wanneer je te maken hebt met disbalans (teveel van 1 soort) , ziekte of bv. mest en plasplekken hebt in de wei dan voeg je op die plekken micro-organismen toe. Of wanneer je weiland grenst aan een gifspuitende boer. 

Wanneer Keltisch zeezout?

Keltisch zeezout bevat meer dan 88 mineralen en metalen. Je kunt hiermee mineralen toevoegen wat er te weinig is zonder te hoeven weten welk mineraal de bodem nou precies te kort heeft. Vooral wanneer de wei regelmatig te kort is afgegraast krijg je 'gestressed' gras. Gras dat vanuit een achterstand weer moet gaan groeien. Dan is het toevoegen van een oplossing met zeezout geen slecht idee. Ook hier geldt weer dat zeekleibodems minder zeezout nodig zijn dan schrale zandbodems. 

Uit onderzoek blijkt dat groente en fruit grotere en gezondere opbrengsten kent wanneer de bodem behandelt is met Keltisch zeezout. Zie hiervoor de boeken.

 

 

 

© 2018 - 2022 Natuurlijk Puur | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel