(On)kruid en de bodem

Onkruid in je wei zegt veel over de aan- en afwezigheid van voedingsstoffen in de bodem.

 

Akkerdistels, herderstasje, klein knopkruid (kaal knopkruid), veldmuur, brandnetels en zevenblad wijzen op een voedselrijke grond. Dat is uitstekend en het zijn ook nog eens kruiden die je deels kunt laten staan (behalve zevenblad). De distels kun je afknippen vlak onder de kop voordat ze gaan pluizen en aan je dieren voeren. Is goed voor hun darmen. De brandnetels kun je met de bosmaaier trimmen en laten drogen ( gewoon laten liggen). Eenmaal gedroogd vinden de dieren ze heerlijk. Super gezond voor nieren en lever! Zevenblad kun je afknippen en verwerken in je salade of er een groene pesto van maken.

Akkerdistel

Links boven: akkerdistel L. onder: Herderstasje Rechts: Veldmuur

 
  

 

Stikstof wordt in het gewas gebruikt voor het maken van eiwitten en vormt daarmee de bouwsteen voor de plant.

Tijdens de vegetatieve fase (groeifase) is stikstof het belangrijkste stuurmechanisme. Planten moeten op lengte komen en voldoende biomassa opbouwen tot het moment van omschakeling naar de generatieve fase (bloeifase). Vooral de vorming van de bladeren vraagt veel stikstof. 
Stikstof stimuleert het proces van celdeling en cel strekking en verlengt de groeiperiode. Bij celdeling groeit de plant doordat er meer cellen bijkomen. Bij cel strekking nemen bestaande cellen meer vocht op, waardoor de plant groter wordt.
Planten hebben ook stikstof nodig voor het aanmaken van bladgroen (chlorofyl). Daarnaast is stikstof een bestanddeel van enzymen, chlorofyl (bladgroen), DNA en vitaminen.  Verder bevordert stikstof de opname van mineralen.


 

Stikstofgebrek geeft verkleuringen aan de bladeren en grassen:

Klavers zijn goede stikstofbinders. Via de knolletjes nemen ze stikstof op uit de lucht en geven deze aan de bodem. Bij een 'klaver-explosie' in je wei is de kans groot dat het zelf-herstellend vermogen van de natuur aan het werk is. Ws. is je bodem stikstof-arm. Een teveel aan klaver is  echter niet gezond voor je dieren. Teveel rode klaver kan koliek geven ( blauwzuur) en een teveel aan witte klaver bevatten teveel eiwitten en te weinig structuur. 

Teveel stikstof kan tot gevolg hebben dat je grote, slungelige planten krijgt en dat uit zich in een explosieve groei met veel blad en stengel en veel water erin.. Daardoor zijn de planten gevoeliger voor allerlei ziektes en schimmels, maar ook voor vorst. Tot slot kan veel stikstof in de bodem leiden tot een hogere opname van de giftige stof nitraat. Dat wordt op haar beurt weer nitriet en dat is schadelijk.

Kleefkruid en kaasjeskruid ( zie hieronder) wijzen op een grond met veel stikstof (N). Kleefkruid is trouwens erg gezond, de dieren smullen ervan!

 


Klein hoefblad en weegbree ( hieronder) duiden op een slechte bodemstructuur heeft (verdicht). Dat maakt het lastig voor plantwortels om diep te groeien en daardoor krijg je een oppervlakkig wortelstelsel. 


Boterbloem, ridderzuring en veldzuring ( zie hieronder) wijzen op een eningszinszure grond (lage pH). Het zit eigenlijk al in de naam van de plant. Een zure grond is niet heel erg voor planten maar voor een weiland niet wenselijk.  Mest en ammoniak verzuren de bodem. Planten ademen  koolstof in en worden daarmee van nature zuur. Een te lage pH van de grond (te zuur) is niet goed en kan verholpen worden door schelpenkalk te strooien. 
Boterbloemen wijzen op zure grond en op een kalktekort.  Afhankelijk van de zuurheid van de grond, kan je kalken in het voor- en najaar of enkel in het najaar. Een goede bestrijdingsmethode is eerst de boterbloemen te maaien en vervolgens schelpenkalk te strooien. 

 

 


Rolklaver groeit graag op een kalkrijke grond. Dit kan een teken zijn dat je de grond veel kalk bevat. Kalkrijke grond is goed voor bacteriën die plantenresten snel afbreken maar humusopbouw is dan vaak lastig. Kalk houdt de grond ook luchtig waardoor het bodemleven zuurstof krijgt om te ademen.

Een kalkrijke grond kan het gevolg zijn van jaarlijks kalk strooien maar de bodem kan van nature ook kalkrijk zijn (denk aan zwavel- en kleigrond). De grond is dan erg 'basisch' (hoge pH) en het is niet zo eenvoudig om grond weer zuurder te maken (lage pH). Dat kan eigenlijk alleen met plantenresten of plantencompost, mest en ammoniak. (veel organisch materiaal). 

 

 


Distels betekenen wel een stikstofrijke grond, maar ook eentje die erg compact en verdicht is. Alle onkruiden met een penwortel zoals distels, biggenkruid, ridderzuring en heermoes (paardenstaart) wijzen op een slechte bodemstructuur. Belangrijk is dan om de humuslaag te vergroten. Hoe je dat kunt doen lees je hier

DistelBiggenkruid
RidderzuringHeermoes

 

 

© 2018 - 2022 Natuurlijk Puur | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel